Vocal Jam blogi

Vocal Jam blogi

Hei kaikki laulusta ja äänestä kiinnostuneet!

Tervetuloa seuraamaan Vocal Jam laulu- ja laulunopetusblogia. Täällä jaan ahaa-elämyksiä, vinkkejä ja kokemuksia laulun ja äänen käytön maailmasta ja toivon, että täällä kaikki samoista asioista kiinnostuneet voisivat vapautuneesti vaihtaa ja jakaa ajatuksia! Voit myös kysyä minulta lauluun liittyviä juttuja ja vastaan parhaani mukaan :).

2 Kommentit

 1. Heippa,
  mitä vinkkejä antaisit jos ääni on käheytynyt illan aikana (johtuen siitä, että ulkona joutuu yleensä puhumaan kovempaa kun monissa paikoissa on kova taustamelu)? Suurkiitos jo etukäteen!

  Vastaa
  • Hei Jaana,

   Kiitos hyvästä kysymyksestäsi! Varmasti on monelle tuttu tilanne, että baarissa, ravintolassa tai vaikka konsertissa vietetyn illan jälkeisenä päivänä ääni tuntuu käheältä tai painuneelta. Jopa lihaksissa saattaa tuntua jäkitystä niskan, kaulan ja kurkun alueella. Melussa tulee nostettua joskus turhaankin omaa äänenvoimakkuutta, jolloin äänihuulet joutuvat tekemään kovemmin töitä kuin normaaliäänellä puhuessa. Puhuessamme äänihuulet värähtelevät satoja kertoja sekunnissa toisiaan vasten ja mitä kovempaa puhumme, sitä tiiviimmin äänihuulet ovat kontaktissa keskenään. Ja aivan kuten iho ärtyy jos kenkä hiertää, samalla tavoin äänihuulten herkkä limakalvo ärtyy ja hiukan turpoaa liiasta käytöstä. Äänihuulten ohut limakalvo myös kuivuu kun on paljon äänessä ja liika kuivuminenkin saa äänen tuntumaan väsyneeltä. Paras lääke tähän rasitukseen on kosteuttaa äänihuulet ja antaa niille lepoa. Runsas veden juominen on tärkeää (mieluiten jo ravintolaillan aikana ennalta ehkäisemään) ja höyryhengitys on hyvä tapa tehostetusti kosteuttaa kurkunpäätä ja äänihuulia. Höyryä voi hengittää vaikka termarista tai kulhosta, jossa on kiehuvan kuumaa vettä. Äänihuulille täsmäkosteutukseen on hyvä käyttää apteekista saatavaa NHS vesipiippua, jonka kanssa käytetään suolavesiliuosta, joka tekee hyvää limakalvoille. Höyryhengityksen ja vesipiipun jälkeen on hyvä antaa äänihuulten palautua ainakin puoli tuntia, eli vältä puhumista ja yskimistä heti höyryhengityksen jälkeen. Muutenkin äänihuulten on hyvä antaa palautua eli säästä ääntä olemalla hiljaa ainakin parin tunnin ajan. Äänihuulten lihakset ja limakalvot rasittuvat ihan niinkuin muutkin kehon osat ja ne kaipaavat myös lepoa. Ajoittainen äänen käheytyminen kovan rasituksen jälkeen on ihan normaalia, mutta jos ääni käheytyy arkisesta käytöstä on hyödyllistä tarkistuttaa äänenkäyttötapoja ammattilaisen kanssa.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>